Ontdek essentiële Wwft-terminologie en krijg direct toegang tot een uitgebreide gids.
Heb jij een passie voor compliance, cliëntcontact en innovatie? Dit is jouw kans!
Zie jij jouw droomfunctie er niet tussen staan? Geen zorgen. We horen graag hoe jij RegLab kan verbeteren.
De AFM heeft de resultaten gepubliceerd van een verkennend onderzoek naar fondsbeheerders met een AIFMD-registratie, ook wel ‘light-beheerders’ genoemd.
04/07/2025
De AFM heeft de resultaten gepubliceerd van een verkennend onderzoek naar fondsbeheerders met een AIFMD-registratie, ook wel ‘light-beheerders’ genoemd. In het rapport concludeert de toezichthouder dat een aanzienlijk deel van deze beheerders tekortschiet in de naleving van de Wwft en de Sanctiewet.
De toezichthouder benadrukt in het onderzoek dat het opstellen van beleid niet voldoende is. De AFM signaleert onder andere dat light-beheerders regelmatig geen actuele en goed onderbouwde risicobeoordeling hebben opgesteld. Ook schort het aan de uitvoering van risicogebaseerd cliëntenonderzoek en het vaststellen van de herkomst van vermogen. Daarnaast worden de periodieke Wwft-vragenlijsten van de AFM niet altijd volledig en correct ingevuld.
Hoewel veel light-beheerders gebruikmaken van externe dienstverleners voor hun Wwft-verplichtingen, onderstreept de AFM dat dit de eigen verantwoordelijkheid niet vermindert. Een light-beheerder blijft eindverantwoordelijk voor de naleving en moet over voldoende kennis en expertise beschikken om het handelen van uitbestedingspartners te kunnen beoordelen.
Andere bevindingen
Naast de tekortkomingen op het gebied van de Wwft en Sanctiewet heeft de AFM ook signalen dat beheerders onvoldoende voldoen aan andere verplichtingen, waaronder:
Verder constateert de AFM dat een deel van de geregistreerde light-beheerders feitelijk niet actief is, maar zich niet heeft afgemeld in het register. De toezichthouder roept deze partijen op zich te deregistreren om onterechte betrokkenheid bij toezichtmaatregelen te voorkomen.