Skip to content

Hoe ken ik een Wwft risicoprofiel toe en hoe onderbouw ik dat?

In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen rondom het Wwft risicoprofiel. Hoe bepaal ik het risicoprofiel, wat schrijf ik bij het risicoprofiel op en wat voor type (vervolg)onderzoek doe ik? Ook deel ik een waardevolle risicomatrix met je. Een handig naslagwerk voor iedere professional die de Wwft serieus neemt.

Hoe bepaal ik het risicoprofiel?

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Binnen de Wwft kennen we een laag, medium en hoog risicoprofiel. Je maakt de keuze voor je risicoprofiel en het type vervolgonderzoek op basis van de informatie die cliënt aanlevert. Hieronder een beknopt overzicht van de drie smaken.

Laag 

 • Beursgenoteerde vennootschap (100% dochter)  
 • Overheidsinstelling  
 • Gereguleerde partij, zoals een investeringsfonds 

Een beursgenoteerde onderneming, of een 100% dochter ervan, staat dusdanig onder toezicht dat deze, evenals een overheidsinstelling of andere gereguleerde partij, wordt aangemerkt als een laag risicoprofiel.

Medium  
Dit is het Wwft uitgangspunt. Iedere cliënt heeft standaard een medium risicoprofiel tot jij het tegendeel bewijst. Op basis van diverse factoren, bepaal je of dit klopt.  

Hoog 
Je bepaalt een hoog risicoprofiel aan de hand van: 

 • Hoog risicoland 
 • PEP
 • Vennootschapsstructuur
 • Activiteit/branche
 • Aard van de transactie/dienstverlening  

Wat schrijf ik op om het risicoprofiel te verantwoorden? 

Soms zie ik een notitie van een advocaat in een dossier waarin hij meldt: ‘Laag risico, want ik ken deze cliënt al mijn hele leven.’ Helaas, dat is geen compliance redenering. Mijn advies is, maak de afweging en uiteindelijke beoordeling pas als je alle informatie hebt verzamelend en je een compleet plaatje van je cliënt hebt. Wat je vervolgens noteert, is een mini samenvatting van je constatering. Je kiest het risicoprofiel en omschrijft waarom.

Ik ben als compliance officer bij diverse kantoren betrokken. Beoordeel ik dossiers dan schrijf ik, in het geval van een medium risicoprofiel op: 

 • in welk land de cliënt is gevestigd; 
 • of de vennootschapsstructuur inzichtelijk is; 
 • in welk land de UBO woonachtig is; 
 • of er matches uit de screenings volgen en; 
 • of er andere bijzonderheden zijn geconstateerd in verhouding tot de dienstverlening voor de cliënt en de activiteit of sector/branche waar de cliënt in actief is.  

Het is eigenlijk een korte opsomming van mogelijke risico’s en of daarbij bijzonderheden zijn geconstateerd. In een eerder artikel schreef ik wat je precies screent en in een ander artikel lees je welke documenten je nodig hebt voor identificatie en verificatie 

Hieronder drie andere voorbeelden van een omschrijving per risicoprofiel: 

 • Laag risicoprofiel 

‘’Cliënt is 100% dochter van een beursgenoteerde onderneming in de VS. De beurs is SEC gereguleerd. Er zijn verder geen bijzonderheden geconstateerd met betrekking tot de activiteit en dienstverlening van cliënt.’’ 

 • Medium risicoprofiel 

‘’Cliënt is gevestigd/woonachtig in Nederland. De vertegenwoordiger tevens UBO is woonachtig in Nederland en heeft de Nederlandse nationaliteit. De aandeelhoudersstructuur is niet complex en geheel inzichtelijk. Er zijn verder geen bijzonderheden geconstateerd met betrekking tot de activiteit en dienstverlening van cliënt.’’   

 • Hoog risicoprofiel 

‘’Cliënt is gevestigd/woonachtig in een hoog risicoland. De aandeelhoudersstructuur is complex, maar de opbouw van de structuur is logisch te verklaren. Er zijn verder geen bijzonderheden geconstateerd met betrekking tot de activiteit en dienstverlening van cliënt.’’

Kortom, je hoeft geen opstel te schrijven. Geef wel even aandacht aan de betrokken landen, de UBO’s, de vennootschapsstructuur, of er hits komen uit de screening en eventuele andere bijzonderheden zoals of de dienstverlening passend is bij de sector/branche waarin de cliënt actief is.  

 

Welk onderzoek verricht ik op basis van het risicoprofiel?

Zodra je het risicoprofiel voor je cliënt hebt bepaald - en hebt gemotiveerd en vastgelegd – neem je de volgende stap: het onderzoek. Het soort onderzoek dat je verricht is doorgaans afhankelijk van het risicoprofiel. 

Vereenvoudigd onderzoek 
Je voert vereenvoudigd onderzoek uit bij een beursgenoteerde vennootschap (100% dochter) of overheidsinstelling/gereguleerde partij. 

Regulier onderzoek 
Dit type onderzoek is het uitgangspunt bij medium risicoprofielen. Beoordeel ik dossiers dan schrijf ik, in het geval van een regulier onderzoek, dat er geen aanleiding is om een vereenvoudigd/verscherpt onderzoek te verrichten.  

Verscherpt onderzoek 
Verscherpt onderzoek voer je uit bij een hoog risicoprofiel. In dit onderzoek kijk je naar de herkomst van het vermogen, de aandeelhoudersstructuur, aandachtspunten met betrekking tot de middelen van de transactie etc. Klik je in RegLab het vakje: verscherpt onderzoek aan dan volgen er automatisch extra vragen. Aan de hand van je antwoorden word je door verschillende workflows geloodst. Superhandig! Een soort hulplijntje dus.  

Laag profiel, toch verscherpt onderzoek  
Soms kan het zijn dat bij een cliënt met een laag risicoprofiel, denk aan een beursgenoteerd bedrijf, toch een verscherpt onderzocht moet worden gedaan. Bijvoorbeeld als de cliënt een vennootschap in een hoog risicoland wil oprichten. Het risicoprofiel kan dan nog op laag staan, terwijl je wel verscherpt onderzoek moet doen, omdat een hoog risicoland bij de transactie is betrokken. Dit zal in de praktijk niet vaak voorkomen, toch maken we je graag bewust van de uitzonderingen die we tegenkomen.  

 

Wat schrijf je per type onderzoek op? Praktijkvoorbeelden

Ook het type onderzoek en je beredenering en uitkomst daarbij schrijf je op. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Vereenvoudigd onderzoek 

‘’Cliënt is 100% dochter van een beursgenoteerde onderneming in de VS. De beurs is SEC gereguleerd. Derhalve wordt geen UBO opgevoerd en is een vereenvoudigd onderzoek passend.’’  
 

 • Regulier onderzoek  

‘’Er is geen aanleiding om vereenvoudigd/verscherpt onderzoek te verrichten.’’  
 

 • Verscherpt onderzoek 

‘’Cliënt is gevestigd in een hoog risicoland en heeft een internationale structuur. De reden voor de opbouw van de complexe aandeelhoudersstructuur is bekend en plausibel. Een verscherpt onderzoek wordt daarom passend geacht.’’  

 

Risicomatrix

Speciaal voor jou hebben we een risicomatrix ontworpen. Deze kun je gebruiken voor je eigen praktijk. Kom je er niet uit of zoek je een sparringpartner, neem gerust contact met ons op. 

Over de auteur: Demi Eliens

Demi is Compliance Manager bij RegLab. Dagelijks helpt zij kantoren bij het vormgeven en uitvoeren van het Wwft beleid. Vanuit haar ervaring en brede kijk levert zij strategisch en praktisch compliance advies. Ook is zij niet bang om de handen uit de mouwen te steken en bij kantoren zelf aan de Wwft knoppen te draaien. Een alleskunner met een scherpe Wwft blik.  

Kenniscentrum

Download de checklist: "100% Wwft proof"

Download hier